Ο Εμμανουήλ Ι. Τσουδερός ήταν  νομικός, οικονομολόγος και πρωθυπουργός της ελληνικής κυβέρνησης που μετά τη γερμανική εισβολή συνέχισε τον πόλεμο κατά του Άξονα, εκτός χώρας, στα χρόνια της Κατοχής (1941–1944) με συγκροτημένες ελληνικές στρατιωτικές μονάδες (πεζικού, ναυτικού και αεροπορίας) μέχρι σχεδόν της λήξης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1882.

Όταν επέστρεψε στη Κρήτη, εκλέχθηκε μέλος του Κρητικού Κοινοβουλίου. Αργότερα, με την ένταξη της Κρήτης στην Ελλάδα, το 1913, εκλέχτηκε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ήταν υπουργικό μέλος της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου και αργότερα έγινε υπουργός οικονομικών στη κυβέρνηση του Θεμιστοκλη Σοφούλη.Στα τέλη του 1930, έγινε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

Στις 21 Απριλίου του 1941, και ενώ οι Γερμανοί είχαν καταλάβει τη μισή Ελλάδα, ο Τσουδερός αποδέχθηκε την πρόταση του βασιλιά Γεωργίου να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας σε αντικατάσταση του Αλεξάνδρου Κορυζή, ο οποίος είχε αυτοκτονήσει Μαζί με τον Βασιλειά Γεώργιο, κατέφυγαν στην Κρήτη όπου οργάνωσαν την άμυνα του νησιού. Αργότερα κατέφυγε στο Κάιρο της Αιγύπτου, στην έδρα της εκεί βρετανικής συμμαχίας, θέτοντας τις μονάδες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας υπό την επιχειρησιακή διοίκηση της εκεί βρετανικής διοίκησης.

Κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του, συνόδευσε τον Βασιλειά Γεώργιο σε ένα ταξίδι του στην Αμερική, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρουσβελτ.

Στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση, ο Τσουδερός χρημάτισε αντιπρόεδρος και υπουργός Συντονισμού στην πρώτη κυβέρνηση Σοφούλη . Τον Οκτώβριο του 1946 ανέλαβε πρόεδρος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος με το οποίο το 1950 συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΠΕΚ, ως βουλευτής Πειραιώς. Το 1952 ως βουλευτής Αθηνών ανέλαβε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Παπάγου .

Ο  Εμμανουήλ Τσουδερός πέθανε στην πόλη Νέρβι της Ιταλίας το 1956.

Το γραφείο που χρησιμοποίησε ο Εμμανουήλ Τσουδερός ως πρωθυπουργός στην Κρήτη φυλάσσεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο. Το αρχείο του, περιόδου 1948 – 1954, φυλάσσεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.