Την άνοιξη του 1770, και ενώ διεξαγόταν ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1768-1774), ξέσπασαν σε διάφορα μέρη του ελλαδικού χώρου εξεγέρσεις κατά των Οθωμανών, με υποκίνηση της Ρωσίας. Αρχηγός της εξέγερσης στα Σφακιά της Κρήτης (1770-1771) ήταν ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης.

Ο Δασκαλογιάννης γεννήθηκε στην Ανώπολη Σφακίβμ, το 1725.Προερχόταν από μία εύφορη οικογένεια και ήταν από τους πιο μορφομένους ανθρώπους εκείνης της περιόδου, εξού και το πρωσονύμιο Δασκαλογιάννης.

Ο Δασκαλογιάννης γνώρισε τους Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι ήταν υπό την υπηρεσία της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β’ και συμφώνησαν να ξεκινήσουν την επανάσταση αμέσως μετά την αρχή του ανερχόμενου Ρωσοτουρκικού Πολέμου.

Το 1770, κυρήχτηκε η επανάσταση με επικεφαλή τον Δασκαλογιάννη. Η επανάσταση ξεκίνησε με πολλές επιτυχίες, αν και αρχικά συμμετείχαν μόνο οι κάτοικοι των Σφακίων. Στόχος του Δασκαλόγιαννη ήταν να καταλάβει πρώτα τα Χανιά και στη συνέχεια το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο με τη βοήθεια και του ρωσικού στόλο. Το σχέδιο προχωρούσε και οι Τούρκοι είχαν αρχίσει να υποχωρούν. Οι Ρώσοι κέρδισαν τους Οθωμανούς στη ναυμαχία του Τσεσμέ, αλλά τα καράβια τους δεν έφτασαν στην Κρήτη να βοηθήσουν τους Σφακιανούς.

Τον επόμενο χρόνο, 40.000 τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν για πρώτη φορά στα Σφακιά, καίγοντας τα γύρω χωριά.  Η γυναίκα, δύο από τις κόρες του και ο αδελφός του Δασκαλόγιαννη πέφτουν στα χέρια των Τούρκων. Οι συμπολεμιστές του τον αποτρέπουν να παραδοθεί, αλλά όταν μπήκε ο χειμώνας και ο πληθυσμός εξαντλήθηκε από τον ανταρτοπόλεμο, αποφάσισε να παραδοθεί στους Τούρκους στο Φραγκοκάστελο, με σκοπό να σταματήσουν τις λεηλασίες.

Οι τούρκοι, τον μετέφεραν στο Ηράκλειο όπου τον βασάνισαν μέχρι θανάτου στις 17 Ιουνίο 1771στη κεντρική πλατεία της πόλης. Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη ήταν η πρώτη, μετά από 100 χρόνια τούρκικης κυριαρχίας και η αφορμή για μια σειρά επαναστάσεων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Κρήτης,

Προς τιμήν του Δασκαλογιάννη έχει δοθεί το όνομά του στο Αεροδρόμιο των Χανίων, ενώ άγαλμά του έχει τοποθετηθεί στη γενέτειρά του. Προτομή του έχει τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης του Ηρακλείου , καθώς και το όνομα του έχει δοθεί σε κεντρική πλατεία της ίδιας πόλης, δίπλα στην κεντρική πλατεία “Ελευθερίας”. Προτομή του έχει τοποθετηθεί επίσης και σε πλατεία  στο Περιστέρι της Αθήνας.