Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Η καταγωγή του είναι από την Κρήτη, ο πατέρας του κατάγεται από την περιοχή των Χανίων και η μητέρα του από την Μικρά Ασία. Γεννήθηκε στη Χίο το 1925. Σπούδασε στην Αθήνα και ύστερα στο Παρίσι κατά την περίδο 1954-1959, με έντονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Πέρα από σπουδαίος μουσικοσυνθέτης,υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με το Κ.Κ.Ε και την Ν.Δ, και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983.

Το 1957 κέρδισε το χρυσό βραβείο στο μουσικό φεστιβάλ της Μόσχας. Επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε τα μουσικά του έργα, όπως ο Επιτάφιος, η Επιφάνεια, οι  Μικρές Κυκλάδες. το Άξιον Εστί, τη Ρωμιοσύνη, έργα τα οποία έχουν τις ρίζες τους βαθειά στην ελληνική μουσική.

Την ίδια περίοδο, εμπλέκεται στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας μετά την δολοφονία του βουλευτή, Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963. Ίσρυσε την Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη στην οποία έγινε πρόεδρος και το 1964 εκλέχτηκε μέλος του κοινοβουλίου της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι αριστερές πεποιθήσεις του οδήγησαν στο να απογορευτεί να ακούγονται τα τραγούδια του στο ραδιόφωνο.

Το 1963 έγραψε τη μουσική για την ταινία Ζορμπάς (Zorba the Greek). Μέσω της ταινίας, ο χορός συρτάκι αναγνωρίστηκε και καθιερώθηκε παντού ως ο ελληνικός χορός με τις ρίζες του στην παραδοσιακή κρητική μουσική. Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ

Το 1967, κατά την διάρκεια της Χούντας στην Ελλάδα, τα τραγούδια του απαγορευτηκάν. Συλλαμβάνεται τον Αύγουστο του 1967. Ακολουθεί η φυλάκισή του, η απομόνωση, οι φυλακές Αβέρωφ, η μεγάλη απεργία πείνας, το νοσοκομείο, η αποφυλάκιση και ο κατ’ οίκον περιορισμός,η εκτόπιση με την οικογένειά του στη περιοχή Ζάτουνα Αρκαδίας, και τέλος το στρατόπεδο Ωρωπού. Πολλά από τα καινούργια έργα του καταφέρνει με διάφορους τρόπους να τα μεταβιβάσει στο εξωτερικό, όπου τραγουδιούνται από τη Μαρία Φαραντούρη και τη Μελίνα Μερκούρη.

Για τέσσερα χρόνια, μάχεται να ανατρέψει τη Χούντα, δίνοντας συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Συναντιέται με εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Pablo Nemda,ο Nasser,  ο Tito, ο Arafat, o Mitterrand και o Palme. Για εκατομύρια κόσμο, ο  Μίκης Θεοδωράκης γίνεται ένα σύμβολο αντίστασης εντάντια στι δικτατορία.

Το 1974, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει το έργο του με συναυλίες σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό. Εκλέγεται ξανά ως μέλος του κοινοβουλίου με το κόμμα της Αριστεράς και το 1990 γίνεται Υπουργός Πολιτισμού στη κυβέρνιση Μητσοτάκη.

Πέρα από το καλλιτεχμικό του ταλέντο, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει διακριθεί για την αγάπη του για την χώρα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη,τον διεθνισμό και είναι θερμός οικολόγος.