Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 30 γραμμάρια νωπή μαγιά
- ½ κούπα νερό χλιαρό
- 2-3 κουταλιές αλεύρι
- ½ κούπα λάδι
- ¾ κούπας ζάχαρη
- 3 αυγά
- 1 γιαούρτι πλήρες
- Ξύσμα ενός λεμονιού
- 2-3 κόμπους μαστίχας (τους αλέθουμε με 1 κουταλιά ζάχαρη)
- Λίγο αλάτι
- 1 κουταλάκι μαχλέπι
- Περίπου ένα κιλό αλεύρι
Για τη γέμιση:
- 1000- 1200 γραμμάρια γλυκιά μυζήθρα
- 1 κούπα ζάχαρη (ή μισή κούπα ζάχαρη και μισή μέλι)
- 1 αυγό
- Και για το άρωμα μία από τις παρακάτω εκδοχές:
α) 1-1,5 κουταλάκι κανέλα
β)2-3 κόμπους μαστίχας αλεσμένους, και ξύσμα ενός λεμονιού
γ) λίγο πικραμύγδαλου
Για γαρνίρισμα:
- Τον κρόκο ενός αυγού αραιωμένο με 1 κουταλιά νερό
- Σουσάμι
Προετοιμασία:
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τη μαγιά, το χλιαρό νερό και 2-3 κουταλιές αλεύρι και φτιάχνουμε το χυλό.Παράλληλα στο μίξερ, χτυπάμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά και το γιαούρτι περίπου για 15 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Έπειτα, προσθέτουμε το χυλό, το ξύσμα λεμονιού, τη μαστίχα, το αλάτι, το μαχλέπι και το αλεύρι σιγά σιγά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή. Αφήνουμε τη ζύμη και την σκεπάζουμε.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τη μυζήθρα, τη ζάχαρη, το αυγό και τα μυρωδικά μας.Τα ανακατεύουμε καλά.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, παίρνουμε ένα κομμάτι,το πλάθουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε ένα φύλλο, όχι πολύ λεπτό. Αν το φύλλο κολλάει, προσθέτουμε αλεύρι. Ύστερα κόβουμε μικρούς δίσκους. Τοποθετούμε στην μέση του δίσκου μια κουταλιά της γέμισης και κλείνουμε το δίσκο. Στα σημεία που ακουμπούν τα κομμάτια της ζύμης, βάζουμε λίγο νερό, για να κλείσει καλά η ζύμη.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν λίγο. Ύστερα τα αλείφουμε με αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τα ψήνουμε στους 150- 160 βαθμούς , στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για 30-35 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν .