Το Γιουβέτσι είναι ένα ψημένο ελληνικό πιάτο με κοτόπουλο, αρνί ή μοσχάρι και ζυμαρικά, είτε κριθαράκι ή χυλοπίτες, και σάλτσα ντομάτας. Άλλα κοινά συστατικά περιλαμβάνουν τα κρεμμύδια, το σκόρδο, και το κόκκινο κρασί, καθώς και κάποιο τυρί που σερβίρει.
Υλικά:
1 κιλό κρέας, σε μικρά κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμίδι
3 φλυτζάνια τοματοχυμό
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 πακέτο κριθαράκι
1/4 φλυτζανι κονιακ
τριμμένο τυρί για πασπάλισμα
3 ποτήρια νερό
λίγο ελαιόλαδο για το κριθαράκι
Για το μαρινάρισμα:
2 ποτήρια νερό
1 κρεμμίδι
λίγο πιπέρι
3 φύλλα δάφνης
1 καρότο
χυμός από ένα λεμόνι
Προετοιμασία:
Βάζουμε το κρέας με τα υλικά για το μαρινάρισμα σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρέας. Αφαιρούμε το κρέας, και προσθέτουμε το κρεμμίδι και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει.Ξαναβάζουμε το κρέας και προσθέτουμε το κονιακ, και ρίχνουμε το μισό ζωμό από το μαρινάρισμα.Προσθέτουμε το τοματοχυμό, αλάτι και πιπέρι.Κλείνουμε τη κατσαρόλα, και αφήνουμε το φαγητό να βράσει περίπου για 2 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, Σε ένα πήλινο ταψί ή πυρέξ, ρίχνουμε τα 3 ποτήρια ζεστό νερό, λίγο αλάτι, λίγο λάδι και μία μικρή ποσότητα από τη σάλτσα του κρέατος και το κριθαράκι, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.Το παρακαλοθούμε, γιατί μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Όταν το κριθαράκι είναι μισοέτοιμο, προσθέτουμε το κρέας και προσθέτουμε την υπόλοιπη σάλτσα από το κρέας.Το αφήνουμε για λίγα λεπτά, να βράσει το κριθαράκι και να δέσει η σάλτσα και είναι έτοιμο.
Το σερβίρουμε σε μια πιατέλα, και το πασπαλίζουμε με τριμένο τυρί.