Καλιτσούνια με μάραθο

Υλικά

2 κιλά μάραθο ή άλλα χόρτα

αλάτι, πιπέρι, δυόσμο

1/2 νεροπότηρο λάδι

1 κρεμμύδι

Για τη ζύμη:

1 κούπα (250ml) χλιαρό νερό

3κουταλιές σούπας (45ml) ρακή

3κουταλιές σούπας (45ml) ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι

500-520gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Προαιρετικά, 1 κουταλιά προζύμι ή ένα κουταλάκι νωπή μαγιά ή ½ κουταλάκι ξηρή μαγιά

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη, ανακατεύοντας σε μπολ τα υγρά υλικά και προσθέτοντας το αλεύρι. Ζυμώνουμε αρκετά για να αποκτήσει ελαστικότητα.

Πλένουμε καλά το μάραθο και το κόβουμε κομματάκια . Το μαραίνουμε σε μία κενή κατσαρόλα για 5 λεπτά, το στύβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε σ’ ένα μπολ. Εκεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο, το λάδι και τ’ ανακατεύουμε. Μ’ έναν πλάστη ανοίγουμε φύλλο σε μέγεθος πιάτου τσαγιού. Γεμίζουμε το κάθε φύλλο μας με μία κουταλιά της σούπας γέμιση, τα διπλώνουμε, τα κλείνουμε καλά και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές ή τα ψήνουμε στο φούρνο, για 30-40 λεπτά, στους 180 C.

Αν τα ψήσουμε στο φούρνο, τα αλείφουμε πριν με χτυπημένο αυγό και προσθέτουμε σισάμι.