Είναι ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό φαγητό. Τα σκιουφηχτά μακαρούνια φτιάχνονται από νερό, αλεύρι, αλάτι, λάδι ή βούτυρο.Η παραδοσιακή συνταγή θέλει τα σκιουφιχτά να «καίγονται» σε ζεστό στακοβούτυρο και να περιχύνονται με μπόλικη τριμμένη μυζήθρα ή ανθότυρο.
Υλικά
- 200 γρ. αλεύρι σταρένιο
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 300 γρ. χλιαρό νερό
- αλάτι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- ½ σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- πιπέρι
- 30 γρ. μυζήθρα ή φέτα
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αλεύρια, το νερό, αλάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο για 2-3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Μόλις δέσει η ζύμη προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε για επιπλέον 2-3 λεπτά. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.Κόβουμε λίγο από τη ζύμη και ανοίγουμε σε λεπτή λωρίδα διαμέτρου 1 εκ. Κόβουμε σε κομμάτια 2-3 εκ., πιέζουμε με δύο δάχτυλα και ρολάρουμε προς την πλευρά μας. Αν κολλάει η ζύμη πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη.
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό στη φωτιά να βράσει. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα αλάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα σκιουφιχτά. Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια βράζουμε για 3-4 λεπτά, σουρώνουμε και σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο. Εναλλακτικά, τοποθετούμε στη φωτιά ένα τηγάνι με 2 κουτάλες της σούπας από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια.Βάζουμε τα σκιουφιχτά αφού τα καθαρίσουμε από το περιττό αλεύρι. Προσθέτουμε το βούτυρο, το σκόρδο και το θυμάρι. Μόλις βράσουν τα σκιουφιχτά αφαιρούμε από τη φωτιά προσθέτουμε πιπέρι και σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα ή φέτα και ελαιόλαδο.