Μπακαλιάρος Σκορδαλιά
Υλικά:
2 φύλλα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
Για το κουρκούτι
260 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. κοφτά μπέικινκ πάουντερ
3/4 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
330 ml μπύρα παγωμένη
30 ml ούζο
2 παγάκια
Για τη σκορδαλιά
4-5 σκελίδες σκόρδο
1/2 λεμόνι (χυμός)
3 κ.σ. ξίδι από κρασί
1 ½ φλ. ελαιόλαδο και σπορέλαιο ανάμεικτο
αλάτι
Αφού ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο, τον κόβουμε στα επιθυμητά κομμάτια και τον στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Κουρκούτι: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπεικιν πάουντερ και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλα.Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη μπύρα και το ούζο και ξανα ανακατεύουμε το αραιό κουρκούτι. Τέλος ρίχνουμε τα παγάκια και το βάζουμε στο ψυγείο για να γίνει δροσερό.Ζεσταίνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το λάδι. Βγάζουμε το κουρκούτι από το ψυγείο και το ξανά ανακατεύουμε. Αλευρώνουμε ένα κομμάτι μπακαλιάρου. το βουτάμε στο κουρκούτι, το κρατάμε λίγο ψηλά να φύγει το πολύ μείγμα και μετά το τηγανίζουμε. Το τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 2-3 λεπτά, ώσπου να ροδίσει και το γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι.
Η σκορδαλιά: Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βράζουμε για 20 λεπτά να μαλακώσουν.Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στο μιξερ.Τις πολτοποιούμε, και προσθέτουμε αλάτι, σκόρδο, λεμόνι και ξίδι.Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε σιγα-σιγά το λάδι.