Συστατικά
1 κιλό μικτό κιμά (βοδινό και χοιρινό κρέας, 1/2 κιλό το καθένα)
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
ζωμό από ένα κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (250ml)
1/2 φλιτζάνι ρύζι
αλάτι πιπέρι
500 γρ φρέσκα φύλλα αμπελιού
50 γρ. Βούτυρο ή στακα
Για το αυγολέμονο:
3 κρόκους αυγού
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
3 κουταλιές corn flour
3 κουταλάκια ζωμό από τα ντολμαδάκια
1 κύβο κοτόπουλου
αλάτι πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ
Μέθοδος παρασκευής:
Πλύνετε τα φύλλα αμπέλου και βάλτε τα σε βραστό νερό για λίγα λεπτά. Στραγγίστε και αφήστε τα να κρυώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετήστε όλα τα συστατικά, εκτός από το βούτυρο και το ζωμό και ανακατέψτε τα καλά. Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα του μείγματος κιμά σε κάθε φύλλο αμπέλου και τυλίξτε τα σε επιμήκη ντολμαδάκια. Βάλτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνετε κενά σημεία. Ρίξτε αρκετό ζωμό κοτόπουλου για να καλύψετε τα ντολμαδάκια. Προσθέστε το βούτυρο ή τη στάκα και καλύψτε το ντολμαδάκια με ένα πιάτο για όλη τη διάρκεια του βρασμού.
Για να προετοιμάσετε το αβγολέμονο, τοποθετήστε τους κρόκους αυγών και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το ζωμό από τα ντολμαδάκια και αφήστε τα να βράσουν για λίγα λεπτά. Προσθέστε τον κύβο κοτόπουλου, το αλάτι και το πιπέρι και το corn flour. Μόλις πήξει το αυγολέμονο και ρίξτε το γάλα. Ρίξτε το αυγολέμονο πάνω από τα ντολμαδάκια και σερβίρετε.
Τα ντολμαδάκια μπορούν να σερβιριστούν με γιαούρτι.
Η στάκα είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν μεταξύ τυριού και γιαουρτιού. Μετά το άρμεγμα ξαφρίζουν την κρέμα από το γάλα και την αλατίζουν ελαφρά. Όταν έχουν μαζέψει αρκετή ποσότητα από την κρέμα την ζεσταίνουν για αρκετές ημέρες σε πολύ χαμηλή φωτιά προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα αλευριού. Με αυτό τον τρόπο χωρίζουν οι πρωτεΐνες από το λίπος. Η άσπρη και πηκτή μάζα των πρωτεϊνών είναι η στάκα. Μαγειρεύεται με αβγά, μακαρόνια, πιλάφι ή και σε πίτες, ενώ καταναλώνεται και ωμή σαν τυροσαλάτα. Μπορείτε να τη βρείτε σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα.