Ο μάραθος είναι ποώδες και αρωματικό φυτό. Περιέχει αιθέρια έλαια κατά 7% και ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο και την Ινδία.
Υλικά:
- 6 ντοµάτες µεγάλες και ώριµες
- 4 µεγάλα κρεµµύδια ψιλοκοµµένα
- 1 αγκινάρα τριµµένη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 8 κουταλιές ρύζι γλασέ
- 1 µεγάλο µάτσο µάραθα
- 2 καρότα τριµµένα
- 2 κολοκυθάκια τριµµένα
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 7 µεγάλα αµπελόφυλλα
- αλάτι & πιπέρι
- ελαιόλαδο για το ψήσιµο
- λίγη ρίγανη
Αφαιρούμε από τις ντοµάτες το καπάκι και µε ένα κουταλάκι σκάβουµε και αφαιρούµε προσεκτικά το εσωτερικό τους. Αλατίζουµε το εσωτερικό κάθε ντοµάτας και τις τοποθετούµε ανάποδα για να στραγγίσουν όλα τα υγρά τους. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη σάρκα από τις ντοµάτες λιωµένη, τα κρεµµυδάκια, τα καρότα, την αγκινάρα, τα κολοκύθια, το µάραθο, το ρύζι, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και τα ανατακετεύουμε µε το χέρι. Γεµίζουµε τις ντοµάτες µέχρι πάνω και τις κλείνουµε µε το καπάκι που είχαµε αφαιρέσει στην αρχή.
Τις τοποθετούµε σ’ ένα ταψί και βάζουµε από πάνω τα κληµατόφυλλα, για να µη µας καούν οι ντοµάτες στο ψήσιµο. Τρίβουμε από πάνω µια µεγάλη ντοµάτα, περιχύνουµε µε το ελαιόλαδο και τοποθετούµε το ταψί στον φούρνο, στους 150 βαθµούς, περίπου για µιάµιση ώρα. Τα τελευταία 15 λεπτά αφαιρούµε τα καµένα αµπελόφυλλα και αφήνουµε τις ντοµάτες να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά. Σερβίρουµε το φαγητό πάντοτε χλιαρό ή σε θερµοκρασία δωµατίου.