Κάθε χρόνο, κατά την διάρκεια του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρα την τιμητική της έχει η λαγάνα, συνοδεύοντας τα σαρακοστιανά εδέσματα. Χαρακτηριστικό της λαγάνας, είναι το λεπτό της πάχος, οι λακκούβες στην επιφάνειά της και το πολύ σουσάμι.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής και στον τρόπο παρασκευής της, καθώς κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα είδη αλευριού, υλικών (όπως ταχίνι, ούζο, ελιές κ.α.) και διαφορετικό τρόπο ωρίμανσης.
Υλικά:
- 2.500 γρ Αλεύρι Κίτρινο ψιλό
- 2.500 γρ Αλεύρι Τ70%
- 100 γρ Αλάτι
- 80 γρ Μαγιά
- 100 γρ Ζάχαρη
- 100 γρ Υγρή βύνη
- 100 γρ Ούζο
- 20 γρ Γλυκάνισο κοπανισμένο
- 200 γρ Ταχίνι
- 2.800 γρ Νερό
Προετοιμασία:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί περίπου για 15 λεπτά. Κόβουμε το αλεύρι σε μπάλες και το αφήνουμε να ‘ξεκουραστεί’ σε αλευρωμένο πάγκο για μισή ώρα.Ανοίγουμε τη λαγάνα με τον πλάστη και την αλείφουμε με το διάλυμα της βύνης και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ύστερα τοποθετούμε τη λαγάνα για ωρίμανση σε στεγνή στόφα με συνθήκες 65% υγρασίας και 320C, για περίπου 40 λεπτά. Μετά κάνουμε τις λακκούβες είτε με το δάχτυλο είτε με κάποιο εργαλείο.
Ψήνουμε στους 2400C με αρκετό ατμό για 30 λεπτά περίπου.