ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
2 κούπες χλιαρό νερό
1 κουταλιά μέλη( ή 1,5 κουταλία ζάχαρη)
2 κουταλιές ταχίνι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά των 8 γραμμαρίων ή 20 γραμμάρια νωπή
μαγιά
Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι ( 2 κούπες σταρένιο ολικής άλεσης,
και το υπόλοιπο σκληρό ή έστω για όλες τις χρήσεις)
Για το τέλειωμα:
2 κουταλιές ζάχαρη
2-3 κουταλιές νερό
1/2 κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι
2-3 κουταλιές μαυροσίσαμο
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ την μια κούπα από το χλιαρό νερό, το μέλι, τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι (από το λευκό) και σκεπάζουμε να αφρίσει. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε την άλλη κούπα νερό, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να διαλυθεί το ταχίνι. Όταν είναι έτοιμη ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.Πατάμε με το χέρι μας να κατεβεί η ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Σε ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος απλώνουμε με τα χέρια το ζυμάρι μας στο κλασσικό οβάλ σχήμα ή σε ότι άλλο σχήμα μας αρέσει (να μην έχει μεγάλο πάχος).Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της λαγάνας. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και με μαύρο σουσάμι και με τα δάκτυλά μας κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα. Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο, αν θέλουμε την ξανά περνάμε με ζαχαρόνερο για να γυαλίσει. Τρώγεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύει ιδανικά όλα τα εδέσματα του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού.