Ta κρητικά πατούδα, είναι ένα κρητικό παραδοσιακό γιορτινό γλύκισμα του νησιού. Πρόκειται για αχνισμένα πιτάκια που μοσχοβολάνε ροδόνερο και κρύβουν μια γλυκιά γέμιση από ξηρούς καρπούς, μέλι και γλυκά μπαχαρικά.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 100 γ.ρ ζάχαρη
  • 60 ml ρακή
  • 120 ml νερό ή αλισίβα
  • 120 ml χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κ.γ μαγειρική σόδα
  • 600 γ.ρ αλεύρι μαλακό
  • ½ κ.γ μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:

  • 200 γ.ρ καρύδια, χοντροκομμένα
  • 80 γ.ρ αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 25 γ.ρ φρυγανιά τριμμένη ή σουσάμι κοπανισμένο
  • 1 κ.γ κανέλα
  • ¼ κ.γ γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο

Για το σιρόπι:

  • 65 ml νερό
  • 110 γ.ρ ζάχαρη
  • 130 ml μέλι

Για το γαρνίρισμα:

  • ανθόνερο
  • άχνη ζάχαρη

Προετοιμασία:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα. Ύστερα ρίχνουμε τη ρακή, το νερό ή την αλισίβα και αφού διαλύσουμε στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα τα ρίχνω κι αυτά στο μπολ. Αναμιγνύουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και τα ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα.

Για να φτιάξουμε το σιρόπι, ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη, και το βάζουμε να βράσει για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μετά προσθέτουμε το μέλι ανακατεύοντας για να διαλυθεί.

Για τη γέμιση ρίχνουμε σε ένα μπολ τα καρύδια, τα αμύγδαλα, την αλεσμένη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σταδιακά το σιρόπι και τα ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε μια μικρή μπάλα ζύμης, την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και στη μέση της βάζουμε 1 κουτάλι της σούπας γέμιση. Διπλώνουμε τη ζύμη πιέζοντας γύρω από τη γέμιση να φύγει ο αέρας και να κολλήσει η ζύμη.

Τοποθετούμε τα πατούδα σε λαδόκολλα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο στους 180*C για 20 – 25 λεπτά περίπου. Ύστερα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τέλος τα ραντίζουμε  με λίγο ανθόνερο και κοσκινίζουμε από πάνω με την  άχνη ζάχαρη.