Οι Ασκόλυμπροι είναι ένα υπέροχο, άγριο χόρτο. Έχει λευκές ριζούλες και συλλέγεται από αγκαθώδης θάμνους. Φυτρώνει σε πολλά μερή, αλλά συνήθως μόνο εδώ στη Κρήτη το τρώνε. Απο την αρχαιότητα χρησιμοποιόταν και για ιατρικούς λόγους. Το νερό πoυ βράζουμε τους ασκολίμπρους πίνετε ώς αφέψημα.

Συστατικά:

  • 300 γρ. κουκιά µικρά
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό ασκολίµπρους
  • 4 κουταλιές της σούπας λεµόνι
  • Αλάτι

Προετοιμασία:

Αφήνουμε τα κούκια στο νερό να µαλακώσουν για 8 ώρες. Μετά, αφού τα σουρώσουµε και τα αφήσουµε για 25-30 λεπτά, τα βάζουµε σε βραστό νερό. Τεµαχίζουµε τους ασκολύµπρους σε µεγάλα κοµµάτια και τους βράζουµε ξεχωριστά για 10 λεπτά. Χτυπάμε το λεμόνι, με το ελαιόλαδο και το αλάτι, να γίνουν σάτσα. Σερβίρουµε σε πιατέλα τα κουκιά και τους ασκολίµπρους και τα περιχύνουµε µε τη σάλτσα.