Η σοφεγάδα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Κρήτης, το οποίο χρονολογείται από το 1909. Ονομάζεται επίσης και συμπεθεριό, καθώς στην κατσαρόλα μπαίνουν όλα τα ήδη λαχανικών και συγγενεύουν. Τα παλαιότερα χρόνια, που υπήρχαν μόνο τα περιβόλια και οι κήποι του κάθε σπιτιού, οι νοικοκυρές έβγαιναν και μάζευαν όλα τα λαχανικά και αρωματικά που είχαν και έφτιαχναν διάφορα φαγητά.
Υλικά:
- 300 γ.ρ μελιτζάνες
- 300 γ.ρ κολοκύθια
- 100 γρ πιπεριές πράσινο κέρατο
- 100 γρ πιπεριές κόκκινο κέρατο
- 50 γρ βλίτα
- 300 γρ πατάτες
- 400 γρ ντομάτες
- 200 γρ φασολάκια
- 200 γρ μπάμιες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κρεμμύδια φρέσκα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 100 ml ελαιόλαδο
- 150 γρ μαϊντανό
- αλάτι
- πιπέρι
- θυμάρι
- δυόσμο
- βασιλικό
- ρίγανη
- δεντρολίβανο
- θρούμπι
Προετοιμασία:
Πλένουμε καλά και κόβουμε σε μικρά καρέ κομμάτια όλα τα λαχανικά. Τα βλίτα τα καθαρίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε όπως και τον μαϊντανό.
Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα υπόλοιπα μυρωδικά και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά περίπου.