Το σταμναγκάθι είναι είναι αγριόχορτο, στην ουσία είναι μια ποικιλία πικρού ραδικιού. Είναι ένα αυτοφυές φυτό της Κρήτης, κυρίως του νομού Χανίων αλλά συναντάται και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Είναι χειμερινό χόρτο και ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι.  Το σταμναγκάθι ως φυτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και Ωμέγα-3 λιπαρά. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και διαθέτει αντισηπτικές, αντιρρευματικές και υπογλυκαιμικές ιδιότητες. Περιέχει βιταμίνες C και Ε καθώς και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και μαγνήσιο. 

Υλικά:

  • 250 γρ σταμναγκάθι
  • 5 αυγά
  • αλάτι χοντρό
  • πάπρικα
  • γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • ελαιόλαδο

Προετοιμασία:

Καθαρίζουμε και πλένομε καλά τα χόρτα. Τα βράζουμε περίπου 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το σταμναγκάθι και το τσιγαρίζουμε για 4 λεπτά. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγη πάπρικα. Τρυπάμε την ομελέτα σε διάφορα σημεία για να ψηθεί καλά από την κάτω πλευρά. Πασπαλίζουμε την ομελέτα μας με μπόλικη γραβιέρα. Τοποθετούμε το τηγάνι μας στο φούρνο στο grill για λίγα λεπτά, να φουσκώσει και η ομελέτα μας είναι έτοιμη.