Υλικά
- 4 κιλά χοιρινό
- 2 κοθτ.σούπας μουστάρδα
- αλάτι, πιπέρι
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 ποτηρί κρασιού λάδι και ξίδι για να αλλοίψουμε το χοιρινό
Για τις πατάτες
- 2 κιλά πατάτες
- 2 ποτήρα του νερού χυμό πορτοκάλι
- 200 ml χυμό λεμονιού
- 2 κύβους ζωμό πορτοκαλιού
- 50 ml κονιακ
- 6 κουτ.σούπας μουστάρδα
Προετοιμασία:
Αναμιγνύουμε τη μουστάρδα με λίγο βούτυρο, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Αλλοίφουμε τη κάτω πλευρά του χοιρινού με το μείγμα μουστάρδας. Αυτό το κάνουμε λίγες ώρες πριν το ψήσιμο, έτσι ώστε να αφήσουμε το κρέας να πάρει τα αρώματα και τις γεύσεις. Αφήνουμε το χοιρινό να στεγνώσει πριν το τοποθετήσουμε στο φούρνο, και στη συνέχεια το αλοίφουμε με λάδι και ξύδι.
Για να προετοιμάσουμε τις πατάτες, διαλύουμε τους κύβους κοτόπουλο σε λίγο νερό και προσθέστε 6 κουταλιές μουστάρδας. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τις απλώνουμε στο τηγάνι και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι, το μείγμα βουτύρου και μουστάρδας και τέλος, το κρασί. Τοποθετούμε το χοιρινό πάνω από τις πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για περίπου 20-30 λεπτά, στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς για δύο ακόμη ώρες.
Προς το τέλος,σβήνουμε το φούρνο και εάν είναι απαραίτητο και αλοίφουμε ξανά το χοιρινό με λάδι και ξύδι. Δοκιμάζουμε για επαρκή τραγανότητα.