ΥΛΙΚΑ:
μισό κιλό βούτυρο ( 250 γρ, φρέσκο + 250 γρ φυτίνη)
μισό κιλό ζάχαρη
1 φακελάκι αμμωνία ( -1 κουταλάκι το οποίο το αφαιρούμε)
8 αυγά
ένα ποτηράκι κρασιού φρέσκο γάλα
4 βανίλιες
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
περίπου 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Μέσα στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα υλικά με τη σειρά  , προσθέτοντας τα ένα ένα διαδοχικά, χωρίς να διακόψουμε τη λειτουργία του, χτυπάμε το  βούτυρο μέχρι ν’ ασπρίσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά τη βανίλια και το γάλα.
Το γάλα, το ζεσταίνουμε λίγο να γίνει χλιαρό και στο μισό από αυτό διαλύουμε την αμμωνία και τη ρίχνουμε μαζί με το άλλο μισό γάλα μέσα στο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε  μια λεκάνη.
Ανακατεύουμε το μπέικιν σ’ ένα φλυντζάνι αλεύρι και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μας.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και παρασκευάζουμε τη ζύμη μας.

Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα και το μέγεθος που επιθυμούμε και τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω στο οποίο έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα.

Σ΄ένα μπόλ χτυπάμε τον κρόκο ενός αυγού, αλείφουμε τα κουλουράκια μας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς.